Winkelwagen

Is een dynamisch contract met zonnepanelen gunstig?

Een dynamisch contract met zonnepanelen kan gunstig zijn, afhankelijk van verschillende factoren. Een dynamisch contract houdt in dat de prijs die u betaalt voor de energie die uw zonnepanelen opwekken, kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals de marktprijs van energie op een bepaald moment.

De voordelen van een dynamisch contract zijn onder andere dat u mogelijk een hogere prijs ontvangt voor uw energie tijdens perioden van hoge vraag en lagere prijzen tijdens perioden van lage vraag. Dit kan resulteren in een hogere opbrengst voor uw zonnepanelen over de hele levensduur.

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan een dynamisch contract. Bijvoorbeeld, als de marktprijs van energie op een bepaald moment zeer laag is, kan het zijn dat u minder geld ontvangt voor uw opgewekte energie dan u zou willen. Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat een dynamisch contract niet geschikt is voor iedereen en dat het belangrijk is om de voor- en nadelen van het contract zorgvuldig te overwegen voordat u een beslissing neemt.

Het salderen

Bij zowel een vast als variabel energiecontract kun je je jaarlijkse verbruik en opwek tegen elkaar wegstrepen, waardoor het stroomtarief niet zo belangrijk is. Als je meer stroom teruglevert dan je verbruikt, dan is het teruglevertarief van belang om een goede prijs te krijgen voor die stroom. Bij een dynamisch energiecontract is het stroomtarief altijd relevant, omdat je bij het terugleveren de geldende stroomprijs krijgt uitgekeerd, die mogelijk lager is dan het tarief dat je betaalt wanneer je de stroom verbruikt. Het salderen gebeurt per uur en de belastingen worden op jaarbasis gesaldeerd tot maximaal je verbruik.

Zomer en winter

Gedurende de lente en zomermaanden produceren zonnepanelen voornamelijk veel elektriciteit, wat meestal samenvalt met momenten waarop de stroomprijzen laag zijn vanwege een groter aanbod van groene stroom. Dit kan resulteren in een overschot aan stroom, waarvoor je bij een dynamisch energiecontract een lage prijs krijgt. In zeldzame gevallen kan de stroomprijs zelfs negatief worden en moet je betalen voor het terugleveren van energie. Dit gebeurt echter zelden omdat je nog steeds de belastingen terugkrijgt via salderen. In de winter produceren zonnepanelen minder elektriciteit, terwijl het energieverbruik vaak hoger ligt, vooral in extreme gevallen, zoals wanneer je een warmtepomp gebruikt om je huis te verwarmen. Dit kan resulteren in een duurdere aankoop van elektriciteit.

In praktijk

Gezien de hierboven genoemde situaties lijkt een normaal energiecontract (vast of variabel) gunstiger in combinatie met zonnepanelen. Echter, in de praktijk kan dit anders uitpakken. Bijvoorbeeld in augustus 2022 lagen de energieprijzen hoog, waardoor je veel terugkreeg voor teruggeleverde stroom. In de huidige winter zijn de stroomprijzen juist erg laag en op sommige dagen zelfs nul tijdens de nacht. Hierdoor kun je bij een dynamisch contract in bepaalde situaties meer terugkrijgen voor je opgewekte stroom per kWh dan wanneer je verbruik en opwek een-op-een tegen elkaar wegstreept. Dit is echter speculatief, aangezien de stroomprijs voortdurend verandert en volgend jaar de situatie anders kan zijn. Het is dus niet eenduidig of een dynamisch contract beter is of niet. Wel brengen dynamische prijzen meer onzekerheid met zich mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

A-Merken, lage prijzen

Direct uit voorraad geleverd

14 dagen geld terug

14 dagen geld terug garantie

Tevreden klanten

Meer dan 11.210 klanten

100% veilig betalen

Ideal / PayPal / MasterCard / Visa